logo-oddelek-za-biologijo
Search
Close this search box.

VABILO

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec:

»Napredna tarčna protirakava zdravila prisotna v vodnem okolju - kakšno tveganje predstavljajo ostanki tirozin kinaznih inhibitorjev?«, ki ga bo predstavila dr. Katja Kološa.

Seminar bo v sredo, 12. aprila 2023, ob 9.30.

Potekal bo preko povezave ZOOM.

Povezava:

Povezava: https://us02web.zoom.us/j/82199619251?pwd=cWF2QUJFcWZIVTRlZDhLNHVVeFU2dz09

(Meeting ID: 821 9961 9251; Passcode: 473068)

 

Povzetek:

»Onesnaženost okolja, nezdrav življenjski slog in podaljšanje življenjske dobe so se izkazali kot najpomembnejši dejavniki za povečano pojavnost raka pri ljudeh, in posledično narašča tudi poraba protirakavih zdravil v svetu. V zadnjih dveh desetletjih je prišlo do izjemnega napredka pri zdravljenju rakavih obolenj, saj so v klinično prakso poleg klasičnih kemoterapevtikov širokega spektra, ki delujejo neselektivno citotoksično, uspešno uvedena tarčna protirakava zdravila. Odlikuje jih povečana selektivnost in učinkovitost delovanja, saj ciljno delujejo na specifične molekule izražene na površini rakavih celic ali na različne aktivirane molekularne poti, ki so deregulirane pri določenih vrstah raka. Tirozin kinazni inhibitorji (TKI), kot najštevilčnejša skupina tarčnih protirakavih zdravil, so omogočili drastično izboljšanje prognoze bolnikov v napredovalnem stadiju bolezni, obenem je v primerjavi s klasičnimi citostatiki tudi zmanjšana pojavnost neželenih stranskih učinkov. V procesu zdravljenja se ostanki protirakavih zdravil, bodisi kot nespremenjene zdravilne učinkovine ali njihovi metaboliti, po zaužitju iz telesa bolnikov sprostijo v okolje. Tako se pojavljajo v površinskih vodah, kjer se lahko kopičijo, pri čemer predstavljajo tveganje za ne-tarčne okoljske organizme. Koncentracije TKI, ki se sedaj pojavljajo v okolju so sicer relativno nizke, v območju ng/L ali manj, vendar se uporaba TKI v klinični praksi povečuje in hkrati narašča število novih TKI. Številne raziskave so pokazale genotoksično delovanje kemoterapevtikov na posredno izpostavljene okoljske organizme, medtem ko je potencialna nevarnost naraščajoče prisotnosti TKI v okolju slabo raziskana. V sklopu seminarja bo predstavljena problematika pojavljanja protirakavih zdravil v okolju in njihovo delovanje na ne-tarčne organizme oziroma ne-tarčne tipe celic, s poudarkom na raziskavah citotoksičnosti in genotoksičnosti petih izbranih TKI z uporabo in vitro modela jetrnih celic rib cebric.«

Vljudno vabljeni! Seminar bo potekal v slovenskem jeziku.

Vse, ki boste prisostvovali predavanju, prosimo, da med predavanjem izključite mikrofone.

Dodatne informacije: dr. Katja Kološa, katja.kolosa@nib.si .

__________________________________________­­____

Katja Sinur

Samostojna strokovna sodelavka za organizacijo in poslovanje ter odnose z javnostmi

Senior Professional Associate – Organisation and Business Operations, Public Relations

 

Nacionalni inštitut za biologijo / National Institute of Biology
Skupne službe / Corporate Services

Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Phone: + 386 (0)59 232 701
E-mail: katja.sinur@nib.si

Ne glede na čas, ko sem vam poslal/a to sporočilo, ne pričakujem odgovara izven vašega delovnega časa.

Regardless of the time I sent this email, please do not feel you have to react outside of your own working hours.

Scroll to Top
Skip to content