logo-oddelek-za-biologijo
Search
Close this search box.
Orhideje so največja družina rastlin na svetu, v katero uvrščamo več kot 30 tisoč vrst. Velika večina orhidej kot epifiti rastejo na drevesih, katera uporabljajo da se čim bolj približajo viru svetlobe. Nekaj vrst orhidej pa raste neposredno v prsti. Takšne orhideje rastejo tudi v Sloveniji in jih imenujemo kukavice. Vse divje rastoče orhideje so tudi zavarovane.
Prav z vzgojo orhidej se ukvarjajo v podjetju Ocean Orchids. Njihovi rastlinjaki se raztezajo na 4 ha, v njih pa dnevno zacveti do 4000 orhidej. V Evropi predstavljajo 2% proizvodnje teh rastlin. Podjetje velja tudi za zelo trajnostno naravnano, njihov način vzgoje rastlin ima najmanjši ogljični odtis te dejavnosti v Evropi. Na voljo imajo namreč geotermalno energijo, katera jim zagotavlja 85% vse potrebne energije za ogrevanje rastlinjakov. Njihovo ponudbo pa so razširili s kotičkom tropske divjine, v katerem lahko opazujemo do 400 vrst tropskih rastlin. V 6 metrov visokem objektu, kateri se razširja na 1500m2, bomo lahko opazovali tudi rastline, katere sadeže poznamo iz vsakdana. To so banana, avokado, papaja, mango, ananas, vanilija, karambola, ingver in še mnoge druge.
Svet tropskih rastlin, pa nam poskušal približati član društva DŠN, lastnik Tropicarium-a in študent biologije in ekologije z naravovarstvom, Miha Leitinger.
Teren bo potekal v petek, 18. 02. 2022 ob 11 uri. Zborno mesto bo na parkirišču pred podjetjem Ocean Orchids d.o.o., Dobrovnik 115 E, 9223 Dobrovnik.
Prijave na teren sprejemamo na e-naslov: drustvo.dsn@gmail.com. Ob prijavi dopišite, svoje ime in priimek, telefonsko številko, ter če imate možnost lastnega prevoza za lažjo organizacijo. Število mest je omejeno, zato s prijavo pohitite!
Dogodek je namenjen članom društva.
Se vidimo!
Društvo študentov naravoslovja.
Scroll to Top
Skip to content